Der er uendeligt mange gode grunde til at starte op med online handel, en webshop, og reelt er spørgsmålet kun hvilken webshop skal jeg vælge…

I disse tider, hvor de fysiske butikker er presset fra alle kanter, er der istedet massiv interesse for at handle – og sælge – online. Covid19 pressede yderligere på denne udvikling, men efter en lille tilbagegang, da de fysiske rammer åbnede igen – er online handlen tilbage.

Men hvilken webshop skal jeg vælge?
– der er virkeligt mange webshop løsninger, derude…

Og derfor mange valg, du skal træffe, før du konkret kan gå i gang.

 

Hovedspørgsmål – egen eller hosted?

Den første overvejelse virker måske ikke indlysende ift. hvilken webshop skal jeg vælge?. Men som alle andre valg i denne verden, begrænser det ene valg det næste. Og derfor er processen irreversibel, hvormed menes, at du bør vælge med åbne øjne i bevidsthed om, hvad du behøver og ønsker.

I min optik er første overvejelse derfor, om det skal være en hosted løsning eller din “egen butik”.

Gennemgangen omfatter automatisk de mest populære webshops i DK, men listen er ikke udtømmende.

Hosted webshop løsninger

…betyder, at din web shop løsning, ligger på en stor, fælles platform, hvor du lejer plads og tjenesten. Det sker med en abonnementsordning, hvor du betaler for de antal tjenester, du tilvælger skal fungere i din webshop.

Fordelene ved en hosted løsning er, at alt er præinstalleret og alle integrationer er fuldt kompatible. Teknisk er du derfor på sikker grund. Men omvendt kan du så alene benytte tilbud fra leverandøren af platformen. Og dermed er det et lukket system og kredsløb, hvor du fx. kun kan bruge de skabeloner, tekniske og visuelle løsninger, leverandøren har implementeret. Der er altså ikke frit valg.

I min optik kan disse hostede løsninger ofte ende med ret høje abonnementsbetalinger, trods en lav indgangsomkostning. Og fremfor alt vil du ALDRIG kunne tage butikken med dig, hvis du fx etablerer et “rigtigt” website med eget cms, sider og skabeloner. Butikken forbliver den hostede løsnings ejendom.

I Danmark kender vi fx. ScanNet eller Dandomain, som jeg absolut IKKE vil anbefale. Udover de almene grunde nævnt foran, så er det gammelt design, besværlig, ikke intuitiv backend og alt for dyrt….

Undgå også WIX løsninger, Joomla og Salesforce, der alle har begrænsede funktionalitet og/eller ikke er prisen værd.

TIL GENGÆLD har jeg måttet anerkende SHOPIFY – som klassens & verdens bedste hosted shop løsning. Der er et væld af gode funktionaliteter, gennemtestede plugins, fine designs og skabeloner at vælge imellem, og et hav af hjælp at hente hos fagfolk, da systemet med rette er blevet utroligt populært. Og så tæller en parameter som sikkerhed højt i vore dage….

Shopify egner sig bedst mindre og mellemstore webshops.

Et dansk sytem er ShopStart, som jeg selv har haft fornøjelsen at arbejde i. Det er bygget op som en mellemting mellem et CMS og en Shop med både content sider og vare sider. Det er med dansk support, og har nogle fine integrationer herunder til betaling og bogføring. Dermed et andet bud til hvilken webshop skal jeg vælge.

Egen løsning

Til forskel fra de hostede løsninger betyder egen løsning, at det er en webshop platform, du selv installerer og kontrollerer.

Først og fremmest er der dermed fuld kontrol og fuldt ejerskab, ligesom langt de fleste af de populære løsninger, rent faktisk er open-source. Dvs som udgangspunkt gratis at installere.

Det betyder dog ikke at de er gratis! Her kommer udgifterne til den tekniske installation, opbygning af funktionaliteter og visuelt design.

Fordelene er dog ubetinget, at også disse løsninger kan vokse med butikken. Og det er din.

Til gengæld er buddene endnu flere for egne løsninger. I en vis udstrækning betyder dit nuværende og ønskede setup også noget, dvs om du allerede drifter en velfungerende hjemmeside og webshoppen skal tilknyttes?

Har du en WordPress side, er det indlysende valg at supplere med WooCommerce. Der er et hav at opsætningsmuligheder og selv fra grundinstallationen fungerer det. Visuelt får de fleste brug for hjælp og for WordPress er SIKKERHED akilleshælen….de mange gratis plugins bliver ofte “forladt” af udviklerne, med huller til skånselsløs udnyttelse af hackere.

Er løsningen WordPress er der dog altid hjælp at hente. Verdens mest udbredte CMS system kan finde faglig, kvalificeret assistance overalt….hvilket også tæller på plus kontoen.

Den store webshop – ecommerce platform – er Magento. Flere hosting selskaber tilbyder quick installation af Magento, på linje med hvad vi kender fra fx WordPress. Magento er et fremragende system, men kræver udviklere på opgaven, og her er mangfoldigheden ikke så stor som for WordPress. Dvs det bliver (betydeligt) dyrere, hvilket heller ikke gør noget. Magento er nemlig primært til større virksomheder, eller virksomheder med ambitoner, dvs + 50.000/100.000 varenumre i shoppen. Og der er integrationer til ERP, CRM etc etc etc…her kan jeg ikke hjælpe, det er een af de voksne, du skal spørge! Men det er ift mine input et overvældende godt system, omend komplekst!

Herudover er der en stribe webshops, svarende til WooCommerce, f.eks. Presta Shop. Her kræves særskilt integration til et CMS system, Presta Shop tilbyder at producere indholdssider, men det er hverken særligt elegant eller velfungerende.

Så – hvilken webshop skal jeg vælge?

Anbefaling

Har du et WordPress site, vælger du naturligvis WooCommerce! Og så er du faktisk igang!
Det samme gælder, hvis du ikke har et site og ønsker en samlet pakke. Billigst muligt.
Kontakt evt Backoffice-Webservice.dk for et godt tilbud. De har gode resultater, og ikke mindst en grundig og hæderlig tilgang

Har du blot ønske om en lille shop (men den skal udvikle sig) og kun begrænset lyst til at lave blogindlæg, anmeldelser eller andet hjemmeside indhold – så vælg Shopify! Det fungerer altså bare!

Har du ambitioner, eller en stor butik du skal migrere til/fra – så vælger du Magento. Men først efter at du har fundet dygtige folk, til fornuftige priser.

Vælg ALDRIG ScanNet og Dandomain. Sorry. Dyrt og dårligt.
Vælg kun Presta Shop hvis du selv kan rode lidt teknisk. Der er en række features med profi niveau, herunder muligheder for multi store fx. Jeg blev aldrig selv glad for en udfordrende back-end…

Du kan også vælge i blandt andre løsninger derude – og der har jeg til gengæld ikke klare holdninger. Endnu ????

Og så alle de andre valg…eller opgaver:
Hvilket navn skal jeg vælge – og er mitnyenavn.dk optaget allerede? Tjek hos mange udbydere, men også direkte hos punktum.dk
Og er der andre hensyn i valget af navn?

Min visuelle identitet og logo…hvordan ser jeg ud?

At tage gode billeder af mine varer – fotos sælger

At blive fundet i søgninger efter mine varer – helst organisk, men ellers må jo vi betale os fra det med google ads og google forretning

At lave marketing kampagner og posts til sociale medier, så folk lærer min butik at kende.
For husk: INTET i denne verden sker af sig selv!

Hvis du ikke selv sørger for det, sker der bare nul og niks.
Hvor utroligt det end lyder, er første ordre den allersværeste…jeg har eksempler på, at det har taget måneder…

At kunne tage imod betalinger online – indløsningsaftale webshop

At kunne bogføre automatisk

Alt dette og meget mere kan besvares, og du er altid velkommen til en uforpligtende snak!

 

 

Hvilken webshop skal jeg vælge